Thursday, December 30, 2010

dalam tak sihat ada kegirangan

Masuk hari ni, dah 8 hari saya demam, diiringi batuk yang sangat menyentap jiwa raga, merangkap penderaan tekak yang melampau. Tambah-tambah plak cuaca yang sejuk mejuk macam skrang ni. Walaupun bukan x cecah pun sejuk kat Amsterdam tapi rasenye suhu kat Mukzam mahu cecah 26 or 25 darjah celcius kot siang. Malam apetah lagi. Berselimut pagi petang.huhu..lagila lambat nak baik tekak ni ha. Terkohoh-kohoh batuk cam orang tua..suara pun belom merdu lagi ni. Haish... minta2 la sebelum lecture minggu depan dah ok dah suara ni. Kalo tak susah la nak ngajar.

Kebatukan ini semua berpunca dari kedai makan "tuuut" di depan Petronas tu. Isk isk.. lepas minum teh o ais dia terus tekak rasa lain macam. Balik ofis, dah kene betul2 kan tekak. Esoknye dah perit je rasa kat tekak, petang..terus demam. Adooh. Lemah lutut rasenye nak mengajar kat dewan kuliyah yang cam peti beku mayat tu.Sejuk amat! Sib bek dah hari jumaat, esok luse tulat tunggeng cuti. Dah minta cuti tahun 4 hari.. (^_^)v

Aritu masa rewang kenduri adik, pehhh dalam demam-demam cam gagah je wat keje.. buat buat cam x demam. Kalau ikutkan rasa, mmg nak landing tidor je senang. Tapi tak patut la kan.huhu.. Nasib baik ramai juga yang tolong and ada orang jauh sudi membantu macam family sendiri.. I lap u lebih la..! hehe. Alhamdulillah kenduri adik berjalan lancar. Itu yang kite mahukan.

Lepas balik hantar pengantin kat Mersing, boleh plak tu singgah main kat Pantai Air Papan,Mersing Johor aaaa..mmg syiokk lah! Tak terfikir sebenarnye nak ke pantai. Sbb dalam fikiran tu ada macam-macam menda. Dah ada yang nak bawak..aku ngan kakak pun angguk tanda setuju. On the way kat jalan masuk nak ke pantai tu jumpa plak dengan sawah padi yang luas, masih hijau...cun gile lah. Pastu, Bila tengok pantai ngan laut yang membiru...masing-masing..dengan mata yang bersinar-sinar.. mengagumi ciptaan tuhan... "uwaaaaaaaahhhh" camtu semua tiga-tiga orang.hehe..Kebetulan, cuaca redup, ombak besa, pantai cantik and bersih..memang refreshing gile lah.  I like!

Inilah sawah padi tu. Milik orang kampung gak kot...

Gambar -gambar kat pantai pun ada tapi kat kamera hp kakak. saya kemalasan nak mengeluarkan kamera.Huhu... Kat pantai itu, saya sangat teruja, ombak kuat yg datang tu la yg ditunggu, dahla pakai bajukurung..aaa pedulik hape kan.Layan je..basah hampir separuh la jugak..cumenye kalau ada bawa baju mmg dah terjun dah kot.hehe. Sambil jalan sambil minum air kelapa, makan ais krim, makan tempeyek.. sib bek durian segala x jugal..kalau x mengupas durian lak tepi pantai..haha

Tapi terover sudah main air, baju mmg basah.. saya sudah tiada keselesaan lagi.. maka dengan bangga hati nye pergi kedai kedai kain baju tepi pantai beli seluar batik rama-rama dengan baju t-shirt merah. Orang itu pergi sembahyang, saya dengan pantas pergi ke bilik air menukar baju.hehe. Kakak nak beli baju jugak tapi sayang saya tak cukup duit plak.. huhu.. len kali la kak ye. huhu

Lepas balik pantai, pergi kedai makan leh layan tengok bola lak.Masa tu Malaysia lawan Indonesia 3-0. Barulah berbaloi tengok bola Malaysia Menang! Cayalah harimau muda! Even kalah kat jakarta 2-0. Still Malaysia gak juara. Rezeki namanye kan. Majulah sukan untuk negara! haha

Balik dari pantai..sempat lagi pakcik itu mengajak basuh periuk-periuk kawah sebesar alam..masak kenduri plak pakai dapur kayu..hoh..hitam toksah cakap la. saya sudah ada sifat kemalasan untuk lari dikala-kala tidak sihat ini. Tapi tak smpai hati jugak nak bia benda-benda itu hitam x basuh, orang dah nak kene pulang ke orang desa. Hermm..so...bantai la basuh periuk.. saya mengeluarkan 30% sumbangan aje ye..hehe yang lain mestila pakcik yang lebih kuat untuk menyental. ^___^. Tenkiu pokcik! Guess what, habis semua kul 3.15 pagi kot. Hoo..pinggang cam nak rapuuh dah. Tapi xpe..berdua lebih baik. Kalau aku kene basuh sental periuk tu sorang sorang lagi naye! huhu..

Friday, December 24, 2010

too busy made furious!

I got so much busy pace working environment lately. Despite lecturing, other side works need to be focused as well. Whereas , Iso,mqa, kPi, SAk, training, aset, Frp, mOu with others IPTAs, design web-based systems, students guidebook and all sort of kerja  yang menjalankan tugas perlu dibuat dengan rapi. Keterseksaan melecture students tanpa P&P yang sempurna cukup perit sudah, tambah lagi dengan segala kerja sampingan.

Principally, I purposely balik kul 5 pm tepat to allow myself not to think about work, refreshing my mind so that I able to lecture with smiling face. I dont want to bring any works back home. Sedaya upaya akan kucuba untuk siapkan juga kan office.Muka yang ceria, membuatkan mode jadi ceria dan terus pura-pura ceria dikala melihat students xpaham-paham mende yang kite ajar, walaupun stakat ajar satu subtopic, data-type. huhu.

Making slide notes are seriously tough hence references are not provided. Even the internet service and library are yet to be ready. One more challenge is to lecture until they understand. The problem is, language barrier, I can project my words well to lecture in English, but they did not even understand. I have to dwibahasa my lecture. At the end, when they answering quiz. They failed to perform. Why? They understand sipi-sipi only. If I start lecture in malay, they surely understand, but the think is they can answer the quiz because most of the term is in English. Complicated enough to make me fuzzy.

I fully aware they are not like us, university students, they are the leftover from those SPM students. Yang bagus2 dah selamat masuk universiti/matrik.I am not saying they not smart but they a little bit slower learner. English is their killer subject while taking SPM. Some of them dont have single A even B. This is a very big challenge to train them in english. Haishh.. dalam kelas bahasa enggeris pun depa suh cakap bahsa melayu, ini kan plak, kelas2 biasa. Tapi apakan daya, usaha mesti terus usaha, kalau bukan lecture yg cube mengubah cara pendidikan, siapa lagi la kan.

Sunday, December 12, 2010

3D Cinema - Narnia III

Tadi bawa adik-adik tengok wayang 3D kat EC Mall, Kuantan. Terasa lawak plak tengok adik pompuan and lelaki dua orang tu semangat sangat layan 3D effect kat panggung.Kehkeh.



Masa memula nak start wayang kan besenye ada iklan/trailer cite2 lain kan? So masa tu ade iklan cite kartun ape ntah yang pasal beruang 2 3 ekor tu. Ada satu scene die makan ulat beluncas then terbersin. So ulat beluncas tu terkeluar balik dari hidung die...puingggg! melantun pap! keluar dari screnn..suppp! kene kat bahu..pehh semangat kami 3 beradik terjerit and mengelak..geli kot!! eiiyieww! muahaha.. cam lawak je. Effect die smpai cmtu kan..

Masa tengok narnia plak kan ke banyak effect ombak dasyat2 tu. Tempias la air tu kan..so adik pompuan den ni terloncat tatkala air menyembur kelua screeen. Ngehehe... terkejut punya pasal. Satu halnye, dapat seat paling depan kot! Effect kawww kaww punye.Pastu die gelak sakan buat main. Lawak ngan diri sendir la tuh. Si adik bujang aku lak, siap nak sepak2 plak tulisan2 yang timbul. Sebab duk depan, rasa sngt terganggu melihat tulisan2 tu terapung depan mata kan. Hehe..


Happening betul rasa arini dapat gelak-gelak sakan dengan depa. Happy2 dulu sebelum stress masuk keje balik esok! Happy working days everybodieeees. hee

p/s: hero ensem sungguh. Casp! i like u la.hii

3D Game Engine

Dulu kan kalau dengar 3D rasa wah...teringat kat game game yang gempak gempak tu kan, cm Final Fantasy, Samurai Warrior, NFS, Theft, The Sims 3 and mcam-macam lagi la kan. Duk terpikir, cam ne la dorang buat game cecantik camtu, gunung betul2 nampak sebijik cam gunung.. (x kan cam kipas lak kan? huhu). teringin sangat senye nak reti wat cmtu. Memula kene lantik gi kursus ni, perhhh seram sejuk senye, takotla kene wat kan..kang tak pasal2 malu nama kampeni ai sebab ai tak reti buat.

Tapi seb baik, technology is a great enabler skrng ni. Nothing impossible sudah. Skarang, x payah susah2 nak start from stratch buat 3D modelling. Dah ada software nye sendiri, and kalau nak buat 3D game, kite guna software yang ada "game engine"

Secara basic nye, dalam sesebuah "game engine" ada beberapa component asas antaranya  

"Graphic Engine" yang mana provide kite graphic2 paling best untuk cipta suasana game yang sangat real and cam best.

Keduanya, "Physic Collision" yang ni plak untuk hasilkan effect2 cam contohnya, bola A terlanggar bola B, so bola B akan tercampak jauh..mende2 camtula.Flash pun ada mende nih. lebih kurang functing "hitTest" ke "testHit" tu.Lope plak.

Ketiganya, "Artificial Intelligence" ni untuk bagi player rasa tercabar di cabar dalam cabaran masa main game tu.Tapi, game takleh 100% intelligence, dah melanggar prinsip sebuah applikasi permainan.<-- instructor tu yg cakap gitu.,hehe.

Seterusnya, "Asset Manager", game engine ada asset manager untuk menyimpan semua harta benda sebuah game termasuklah, image, effect setting, script, coding, sound, module, ape segalalah. Kalau xde mende nih. Kire x jadilah 3D tu.

Pastu ada lagi, "Particle Engine" yang ni lah yang cipta effect cam letusan bunga api, volcano ke, bom ke..salji ke, bunga-bunga cinta ke...etc

Ada banyak lagi component2 dalam sebuah game engine tapi tak dapatla nak terangkan secara detail. Tapi once, dah pegang software 3D ni, kene la pepandai explore sendiri untuk jadi lebih expert.


Antara yang di ajar memula nak buat game tu ialah die punya environment design. Contohnye kalau nak wat game perang2 zaman jepun tu kan. Kene create dulu die nye tempat tuh. Bermula dari sebesar kawasan gunung or banjaran, pastu bukit bukau, sungai, laut..pastu pokok2, rumput, jenis rumput, pastu painting die, kalau bukit warna hijau2 dengan batu2 sikit, ada la texture yang kene pilih. Em ala-ala main the sims pun ada jugak. Pastu, barula buat satu2 die punya rumah ke.. banyak keje la.. semua nya kene sangat detail. Nak set cahaya matahari lak, kene guna "skybox" package. Nak set laut kene guna "NormalWater" nye package.

Pastu kene set plak character untuk main game tu kan. Character tu plak kene la di set kan effect nye, kalau rumah ada tangga, character mesti boleh naik tangga tu. Tu semua kene setting dulu.Even, nak bagi die boleh bukak pintu pun kene wat coding nih. Set coding kat pintu, pastu set coding kat orang nye plak, bape meter gaknye jarak orang ngan pintu, baru pintu tu leh terbuka.,EMm...akhir kata mmg leceh la wat 3D game ni. Tak kose nyah nak buat. Beli je kat kedai.Sonang! hehe

Inilah contoh development interface software nak buat 3D game nih. Interface ni yg tolong senangkan kerja link kan gambar, scene, 3D image, sound, package ngan coding2 segala.


Ini perkongsian ilmu yang aku dapat masa g kursus aritu. Tak berapa lengkap.Mana yang ingat je la ye kawan2. (^_^)

Saturday, December 11, 2010

malam-malam yang boring

This week patutnye lecture dah start. Tapi kene lantik g kursus 2D/3D progmmg kat APIIT & UCTI dalam Teknologi Park sana. Ikut prosedure kalau sorang je pergi kene apply kereta jabatan. Kalau misal kata kereta jabatan tak available baru boleh drive sendiri. Di kala dah lama tak drive jauh and bandar besar, kompem la malas nak drive sendiri.Alhamdulillah, kereta jabatan ada dan driver pun ada yang available.So, pergi and balik driver hantarkan. Syiok rase.

Ni first time pergi kursus external so tak tau cm ne rupenye. Hari Ahad pukul 945 pagi driver dah smpai depan rumah (masa tu aku baruuuu je siap mandi, kelam kabut nak siap huhu). Aritu deal nak ambil kol 10. Bagus2. Inilah janji melayu alaf baru! 3 jam driving dah sampai KL. Serious laju pak driver tu bawak..hadeyy..penat ai tekan break tangan and kaki.huhu. Ape ape pun alhamdulillah selamat smpai.

Tengok itenary, boleh check-in hotel after 3pm. Tapi tengok jam baru kul 1245 tgh hari. woosh..driver dah nak kene balik dah. Nak lepak mane nih? Nak call member. em keje. Jadinye berusalah saya nak check-in jugak seawal mungkin.Sib bek boleh sbb bilik mmg kosong.Kalau x? mau nye duk kat Masjid Jamek Sri Petaling tu ngusung beg sesorang.Huhu..sedisss..pelarian sungguh.

Dapat bilik tingkat 5, mosque-view..sangat menginsafkan. Nampak la permandangan yang menyedihkan. Kite ni sedap2 duk kat hotel, ada aircond, tv, semua serba serbi selesa, tapi betul2 depan mata, ada orang merempat menumpang tidor makan kat belakang masjid.

hari-hari si fulan ini makan bersama-sama kucing. Bagusnye walaupun die hidup susah, die tetap share jugak separuh makanannye kat kuceng ni. Huhu..
Jauh beza tempat tinggal si fulan ini dengan diriku..huhu

sambil men FB tengok TV    
katil sana wat main FB and katil belah sini buat tido..hehe
Kusangka ada roomate rupanye enggak ada. Camnila jadinye dua dua katil nak conquer. Snagta boring ye kawan-kawan duk sorang sorang.Huuuu~~ dahla training smpai pukul 5 je.. malam x reti dah nak buat ape.Puas guling ke sana- ke sini.Huhu..

Saturday, December 4, 2010

Lecturer started. Ubuntu Lucid Lynx

Alkisah masa jalan memang cepat sesangat. Rasa cam semalam baru lapor diri. <--ayat default yang selalu kene pair dengan masa yang jalan ngan cepat. Ngape ek? Abaikan.

Alkisah kedua, alhamdulillah the whole jabatan dah fully transferred ke campus sebenar. Penantnye ya Rabbi tak leh nak kabo! Kelua semua kelenjar2 sendi yang mampu membuatkan tidor malam tak lena. Meja pun dah settle. Jadual ngajar pun dah kua semalam. 18 contact hour seminggu. Emm..bolehkah saya.

Jadual nampak cam tak pack. Subject first kene ngajar is Open Source OS, hari isnin pukul 800 pagi! That is why I hate monday. Huhu. Means susah dahla nak apply cuti tahun lepas ni. Kalau nak cuti mesti mau ganti balik segala kelas. Em.. bolehkah saya jadi lecturer yg baik hati? Cuti and xyah ganti, belajar la korang sendiri kat bilik kan boleh?? huhu. Cukup bulan ai bagi kuiz, cukup 3 bulan ai bagi test, cukup sem, i bagi exam. Camtu je, xleh ke? huhu

So, for the first, x sempat nak study la...camne ni!!! Aritu officemate dah bagi dah satu file 2 inci tebal suh baca tentang admin linux. Belek punye belek cam note NSA kite je lagi senang and mantap. Huhu.. So, saya abaikan. Dari dua bulan lepas, derang suh install linux OS suh mantapkan skills linux admin. Tapi mana nak sempat, time tu la jugak nak pindah kampus, time tu la jugak nak kene jadi AJK pendaftaran pelajar baru, time tu la jugak nak kene develop website. Wooh wooh... astaghfirullahal adzhim! Jadilah hamba yang bersyukur dayah.. <--monolog dalam hati.

So, arini donlod and burn ISO siap2 latest version Fedora ngan Ubuntu 10. Isk isk..lama dah x men ngan linux os ni. Ntah ingat ntah tak. Ni baru sudah install Ubuntu 10 yang diberi nama Lucid Lynx. Ape kebenda ntah lucid lynx tu agak? lynx tu kuceng kan??

Tapi nampak cam ubuntu dah bnaykkkkkkkkk improved. Tak yang susah2 nak cari driver merata2. Dulu masa guna ubuntu 8 tu..punyela jenuh cari driver untuk broadband. La ni tak payah daa..cucuk ja.. wizard kua.. die carikkan, kite bagi je APN. Bagus bagus. Em tapi dari dulu curious kenapa internet connection dalam linux os lagi laju dari xp eh?? ada sape2 tau ngape? <--saya malas nak buat research. huhu

So, balik kursus satgi (kene gi kursus kat Key Ell 5 hari) ngajar c++ plak. Kompem2 la dah lupe.

mau tengok jadual ngajar saya tak? haha

Ni la jadual ngajor. Nampak cam x pack kan..itu blom lagi tambah keje office yg fulltime je kawan-kawan.. huhu

Sunday, November 28, 2010

Nana and Kiki yang dirindui

Weekend ni habiskan masa kat KL dengan kakak, kawan, dia dan kucing-kucing yang sudah dua bulan ditinggalkan. Sampai je rumah kakak, tengok nana ngan kiki dah pun besa panjang, dua bulan lepas rasenye 20cm panjang je, sekarang dah 30cm kot..isk isk..tu belom campur panjang ekor.Ngihi..sangat comei sangat manja , juga teramatla nakal. Habis semua kotak ada dalam rumah dipanjat, konon suka adventure ler tuh. Introducing 3 months old Nana and Kiki

tada~~~
Tempat depa main cak cak.
suko menggigit binatang neh..huhu
pasai apa hang pandang-pandang haku?emm?

depa terpegun tengok TV.huhu
Nana is betina (ada dua tompok hitam kat kepala, Kiki is jantan (ada satu tompok itam je)




End up paying RM100 for nothing.

Ni nak citer pasal duit. Huhu time-time gaji kene hold ni pengawalan pengeluaran duit lebih penting dari kemasukan duit ye kanak-kanak sekalian. Tapi, malangnye nak kontrol duit juga bukan senang, kadang-kadang kite kene bayar mende yang tak sepatutnya. Malangke? Tak...itu maknanya duit tu bukan hak kite, tapi perlu ke saya menghabiskan 100 ringgit malaysia untuk pakaian seragam hanya untuk koir peringkat dalaman, hatta bukannye pertandingan. Ohooo..sangat tension, 100 boleh buat makan dua minggu kot kat mukzam tu. Huhu. Baju apekah 100 tu? baju kurung moden je wak... tapi apesal mahal cmtu? den pun x tahu.. tukang beli markup lebih or Allahu'alam..huhu.. Nak tengok baju tu? meh makcik tunjuk.. xdo cantek pun.. selekeh yo den pakai...uhuuu my money is flying flying! huhu.. ape ape pun alhamdulillah koir sudah tamat, baju 100 hengget ni.. simpan lam gerobok je. Since ada lebih 20 orang ada baju warna sama.huhu..

Silalah abaikan tag nama tu ye. Masa Koir je pakai.huhu

Disripsi bajet = kain ela 4mtr(RM50) + tudung express biru(RM15) + upah jahit (RM35) = Total(RM100)
p/s: awat depa x beli je baju siap kat mydin baru 29.90 cantek hape! Sabau jelah.

Monday, November 15, 2010

Inspecting new office!

Hari ni masuk office penuh dengan kekalutan dan kebizian yang datang tiba-tiba. Baru nak check email, colleagues dah ajak breakfast kat canteen sekolah before semua makanan licin dibedal dek cikgu cikgi sekolah teknik yang ramai tu. Lepas balik dari makan, wat lak meeting ngan inovation partner tentang progress development web-based sistem asrama before new intake registration run hujung bulan ni. Pot pet pot pet, tengok jam dah pukul 11 pagi dah. Haih, duk teringat tentang FRP yang belom get ready hatta file pun x da lagi sedangkan pensyarah2 lain sibuk duk update and completekan dorang nye FRP and ada yang dah submit ke KP dah. Pi tanya PA, sib bek PA baik hati nak tolong check kat admin office. Sedang duk siapkan FRP tu, ada plak lecturer department lain datang sibuk nak pinjam module book nak study untuk next sem. Teringat plak yang aku ada 7 subjek kene study semula nih. Haish, baru terhengeh2 pergi lemari file carik module2. Semangat ni konon nak study, satgi tengok module belambak gile. Emm..tutup terus, wat wat tak nampak.Ngahaha..saya masih tak ada mood lagi nak study.huhu.

Yang saya minat skrang hanyalah nak study fedora, linux2 command tu semua kene practice semula since ajar subjekt open source OS. Gilor lah.Dulu NSA pun hempas pulas nak skor. Lepas settlekan fail FRP (isi masih kosong) terus gi sambung wat website lagi. Tengah develope baru dua screens, member dah ajak pergi lunch. Pehhh..cepatnye pukul 1! Tengah2 makan tengah hari, collegue gitau yang diri ini juga diassign untuk buat design inspection kat real campus pukul 3 ptg. Pehhh, bila masa plak ntah di assign. Cis, tekocoh-kocoh gue balik rumah amek kamera canon gue yang tak seberapa tu.Sib baik rumah dekat je. Ooo masuk office dah terlewat setengah jam..ehh relax je..sib bek hujung sem xda kelas dah. Kalau tak, mau bebudak kelas dah lama balik tido sbb lecturer lambat. Cam kita gak la dulu-dulu.Sonok ngat kalau lecturer datang lambat kan? haha.

Sampai2 campus baru, dah terpinga-pinga dah na pergi mana, too huge too know which is my ICT building. Jauh di hujung mata, senior yang dah tunggu lebih awal pakai baju purple melambai-lambai penuh semangat. Kecik cam semut je nampaknye. Maka nya dengan plan structure di tangan pegila terkedek-kedek menapak dengan heel nye.Adoss, kalau ku tahu, dah lama aku pakai sport shoes! huhu.. Antara building ICT yang sempat di snap:

ICT Building on the left
Lecturers workspace - sangat luas untuk hanya menempatkan 25 orang pensyarah. Kene plak aku salah sorang daripada  3 orang yang bertanggungjawab untuk wat interior design and arrangement...cukup kretif and kritis kah haku?huhu
Keluasan office baru ni boleh memuatkan 99 parrtions dengan 132 network ports tapi nak guna hanya untuk 25 je. Bayang la leh main pingpong, badminton, agak-agak nak wat x indoor game nye bilik. Ngehehe
Banyak lagi nak design nih, pantry, dua surau, 3 meeting rooms, lobby, frontdesk counter.Owh..why why..kenapa tak bagi yang dah siap tinggal masuk je! huwaaa. Dengan lantikan dua jawatan sampingan as Penyelaras Latihan Staff, Penyelaras Jadual Waktu Jabatan, Coach Kayak (layak kah? zul tolong aku please!) lagi, agak-agak leh imagine tak how aku sambut new year nati? huhu

p/s: Bersyukur dah ada keje walaupun bizi daripada takde keje makan gaji buta lagi tak senang duduk. Wish me luck my friends and boyfriend.Hehe (^_^)v

Thursday, November 11, 2010

tercekik tulang ikan!

Hari ni hari yang damai, sejuk..hujan lebat..syiok je.. tadi mase praktis choir pun leh nguap sebesar-besar alam nak dekat 10 kali. Dalam kepala, kalau la dapat landing atas katil, berlapik bantal kekabu kat kepala..perhhhh! Marvellous lah! Tapi itu semua cita-cita je, x kesampaian punya. Baru praktis sekali, bese kene praktis lima lima lagu tu 5x. Hoh, kering tekak lah!

Di dalam kesedapan hari, ada la juga terselit cite tak berapa nak sedap. Tula, tercekik tulang ikan dua kali hari ni. Huhu..kelam kabut nak mengadjust tekak cmne nak kuarkan tulang ikan yang melintang tetengah tekak tu.Huh! Die punya perit toksah cite la.. terpikir nak pergi hospital ke ni kua kan tulang ni. Satgi mati tercekik lak.Huhu.. Nape sampai tercekik tulang segala ni? Haha.. ada cerita disebaliknya.

Tetengah makan tengah hari siang tadi, ada la sorang akak yang keje bahagian pengurusan ni datang slow2 ayam je tegur kita. Mmg kenal la kakak ni coz buat project inovasi sekali ngan jabatan dia. Kakak tu duk datang dekat tanya berbisik "dayah, dayah dah ada yang punya? ha? dah ada? ada ke?" emm die ulang 3x soalan tu,slow2 je kat tinge ni dengan muka serious nak tahu.

Gulp.Hamm..aku telan liur. aku pun pandang.S0, tanya la dia balik kenapa tanya camtu. Dia kata ada orang minta tolong risikkan. Hooo... dalam hati, ahh sudah, mana plak ada lecturer bujang kat sini..semua nye dah kawen,dah ada awek, tinggal nak tunang kawin je. Katelah aku nak dirisik jadi bini nombor dua plak!
p/s: tulang ikan merah dah lama melintang tengah tekak.huhu

"ada cikgu muda sekolah teknik ni berkenan dengan dayah, die kata selalu nampak dayah makan kat bilik staf kat kanten pepagi" sambung kakak tu lagi. Hoooooooo... bila masa dan ketika,Tak penah nampak pun cikgu muda makan kat kanten, asal tengok cikgu dah kawen, berumur dah pun. Tu pun x penah langsung berborak hatta bertegur sape. Pegi, breakfast, balik office. Tu je.

Tengok kakak tu mmg semangat la nak tau. Sbb die kata, pagi petang siang malam 'cikgu muda' tu tanya dia. Isk isk isk...apeda... xperlu susahkan orang ckp cmtu.Tanya terus kan boleh,Ngahaha.. bolehla aku cakap. "Sorry, married oredy" huhu..tapi tak baik la kan tipu gitu. So, ckp bebaik ngan kakak tu " Xpe kak, ada lagi yang masih mencari cam dia kat kalangan kitorang ni..tapi bukan dayah la kak, dayah single tapi not available dah" haaa...susun elok punye. Siap pesan kat kakak tu suh die ckp kat lelaki itu sebaik-baiknye. Takot tau, baru semalam Timbalan Pengarah warning pasal aktiviti ilmu hitam sihir mensihir ni dah kembali aktif kat mukzam. Pantang tersilap sikit, terus divoodoo tang tu  jugak.huhu.. ini kes benar ni. So, TP suh extra carefull. Nauzubillahiminzalik.

Balik rumah, kejadian  cekikan tulang ikan terjadi lagi. Kali ni sbb salah sendiri.Makan laju x ingat smbil berborak ngan hawa. Hoh hamek lah! X snonoh punya perangai kan Allah dah tunjuk. Huhu.. Moral of the story. Berhati-hatilah! huhu.. da~~~~ off to solat maghrib. (^_^)v

Wednesday, November 10, 2010

hari-hari yang meletihkan!

Walaupun minggu ni tak kerja. (Kene attend internal induction course je selama 5 hari) tapi hari-hariku bertukar menjadi hari yang sangat meletihkan. Dari pagi smpai petang duk berteleku dalam meeting room, dengar talk, jawab case, dengar talk lagi, mengira-ngira, kira guna banyak tenaga juga nak proses input dan tumpuan. Then, habis office hour je kene terus ke practice port untuk training choir 5 lagu tuh.Aduhai..smlm ada kelas vokal plak, latih pernafasan dan suara dari prut. Tenaga habis, suara pun habis, berdiri sejam lebih melantun suara yang tak berapa sedap dan x berapa menyumbang nih.Haishh... Nasib baikla, semua kawan-kawan pun ada sekali, takla rasa teruk sangat.Happening juga dalam kepenatan begitu.

p/s: la ni baru tahu ada lagu politeknik and satu malaysia..huhu..

Monday, November 8, 2010

money woke me up!

I will have internal induction for this whole week. Seriously the first day was seriously boring. Amat! Tapi this is what needed in order to be confirm in my own post. Banyak lagi kursus-kursus kena pergi. Bukan satu dua, mungkin juga bukan tiga empat, tapi lebih dari lima enam tujuh lapan..haha. Xpela, asal lunch is provided, saya SUKA je. hehe.

Among the three slots hari ni, second last slot sangat menarik, elok elok, muka dah nyorok belakang kerusi orang depan sebab kemengantukan dan ketiduran, dengar pasal formula pengiraan ganjaran pencen terus masing-masing duduk tengak. Mata membulat dan senyuman satu Malaysia terukir di pinggir bibir. Ngeeee~~ Kerja belom pun sampai dua bulan, dah sibuk masing-masing kira pencen yang lagi 25 tahun nak dapat.Haha.. pelik la..how come I like so much this money calculation sejak dua tiga menjak ni? Omaigucci!

Tapi sangat seronok pengiraan itu semua, semoga saya panjang umur , sihat dan murah rezeki untuk lagi 25 tahun... kalau dulu masa mula-mula kerja, dapat duit gaji nak asing kan duit untuk bayar kereta pun lemah semangat, kalau boleh tangguh nak tangguh, kalau boleh tunda nak tunda, kalau leh x yah bayar lagi la suka. Banyak cantik? Tapi hidup tidak selalu la indah..langit tak selalu cerah... saya tahu saya sedar, saya rational!
Tu baru duit kereta, belom lagi duit PTPTN yang berbaki 18k tu. Skrang baru timbul kesedaran sivik nak membayar hutang, risau kebebalan dan keterlupaan yang sering jadi skrng ni, disebabkan ketidakberkatan duit yang dihutang lama-lama macam tu. Soal isu haram tak haram, along tak along si interest PTPTipu ini itu saya dah serahkan pada Allah la, niat saya satu, saya meminjam untuk kesenangan saya dahulu, kini saya ingin pulangkan kembali dengan titik peluh sendiri.Tak sesusah mana juga selagi halal dan berkat kerjaan kita.InsyaAllah cukup je.InsyaAllah. Tapi kan, Alhamdulillah, walau tak konsisten, tapi ada la membayar hutang PTPTN ni lepas stop kan dulu. Nampak cam x naik mendadak dari nilai asal pinjaman. Dari 2 tahun lepas sampai skrng naik dlm 700 je kot. Tu pun dah makin kurang sbb skrang dah boleh konsisten bayar tiap bulan,lebih sikit bayar nak bagi habis awal. InsyaAllah. Banyak lagi target lebih besa nak capai lepas habis semua hutang piutang ni.

Tangguh itu satu beban. Kalau kita tangguh wat homework hari isnin yg pelu submit hari rabu, nati esok hari selasa datang kelas cikgu bagi homework, bertambah la homeworks kite kene hantar hari rabu kan? Elok elok satu malam satu homework, kalau tangguh satu hari, jadila 2 homeworks satu malam kan? Betul x? Mcam gitula juga prinsipnya dalam menangguh bayar hutang. Aritu, bile buat kire kire, pikir-pikir tonggang terbalik, hutang takleh biar lama-lama, makin lama makin banyak plak hutang tu jadinya. Bia la susah skrng takleh nak enjoy2 sangat pakai duit, tapi hutang bayarkan dulu. Paling kurang 8 tahun kendian, PTPTN dah habis. Kurang dah beban hutang 200 sebulan. 200 boleh bayar mcm2 ooo masa tu.Boleh la beli baju raya cntik sket untuk anak ke kan.. 8 tahun kendian dah kawen and ada anak da kot kan? insyaAllah..haha. Beruntunglah kamu yang takda hutang ngan PTPTN! Sesungguhnya segala hutang itu beban pilihan masing-masing. Jadi senyumlah membayarnya semula. huhuhuhu.. tapi saya senyum dalam tangisan.. HUtang kereta lak maybe habis dalam 7 tahun lagi ke kan. So x smpai 10 tahun lagi insyaAllah saya bebas hutang yang menolak gaji bulanan saya selain tolakan EPF yg bagus itu. Masa tu baru la lega nak beli pape ke kan.. umur pun baru 34 tahun. Kira masih muda lagi la kan, walaupun i sentiasa awet muda. haha Boleh rancang balik structure kewangan dengan lebih baik. Haish..rase cam dah masuk rancangan Money Matters plop. 

Dalam masa tu jugakla kene strive untuk kenaikan pangkat segala mende hal. Bagusnye dah kerja, gaji boleh naik naik..jarang pulak makin turun-turun, paling teruk statik je 20 tahun.huhu..Dah kerja jadi lecturer, kenaikan pangkat tak melalui kekosongan, hanya melalui research, keje luar dan inovasi..kene la banyak idea nak buat thesis2 bagus nih. Haish...25 years later, how many paper will I manage to publish agaknye? huhu

Haish..cite pasal duit ni...xleh habis lah. Dah macam drama bersiri plak.Satgi nak sambung je. Kene simpan dulu la sikit2.. haha.. saya mahu bersiram. Semoga kita menjadi insan yang bijak berbelanja juga! (^_^)v

p/s: Allah maha pemurah, dikala gaji xda ni ada hamba Allah yang belikan cover rim baru satu set lengkap dengan design yg lebih bergaya. Saya sngt la suka. Haha. terima kasih Allah!.dan terima kasih yang tolong bayar!Hawa I lap u lah!

Friday, November 5, 2010

sweet words, sweet talks, sweet things!

I don't talk sweet words just to comfy people. I talk religious philosophy that I think needed to be shared so that we can muhasabah our own selves together. Comparing our hardship to others doesn't make us better either no matter how hard and down we were because we never know how people's background is. People never understand our hardship because we could never understand theirs. The thing is now, not our past should be concern of, they can listen of course. But, we cant say we so beyond lucky than others. Because people hardship is different. But how you manage to survive from it. I considered myself Malaysian, who hold the dignity of Islam as the religious and Malay as my collective race. I prefer not to shared any of my pessimistic side about my family or mine. I prefer to shared the optimistic one.

Alasan! itu semua alasan! Semua orang ada masalah masing2.

Someone told to me this sentence. Dalam hati ni menyumpah seranah: "masalah aku ada sama macam masalah ko ke? ko x seteruk aku skrng ni? sekurang-kurangnya masalah aku tengah jadi sekarang ni! at the moment, not you" gitula lebih kurang dialog default kalau kite ditimpa musibah, then orang duk cakap camtu. Hangen tak hangen la kan. 

Tapi betul jugak apa dia cakap tu. Ada ke kita tau kat rumah dia apa masalah dia tengah confront? Dalam dunia ni, bukan kita je ada masalah,ada stress ada tekanan and hidup susah.Belonggok orang kat luar tu yang sama nasib. Cara menghadapi je beza2. Tengok je abang ngan kakak yg terpaksa duk bawah jambatan tu. Takde sikit pun bising merungut, alih-alih tuhan tolong dia. Kuasa tuhan yang bagi and tarik rezeki ni.

Memilih. Apa yang terjadi pada kita sebenarnya atas pilihan kita sendiri dengan izin Allah. Hari ni kita pakai baju hijau sama kaler ngan makcik cleaner office sebelah, sebijik plak tu corak bunga ngan daunnye. Orang umpat kita la plak kata kite beli baju murah sbb x mampu la tuh. Kita malu setengah gila plak, tapi kita yang pilih nak pakai baju tu. Mana nak tau orang tu pakai warna yg sama? Malu ke kita pakai baju sama? Mana tau kot-kot sbenarnya boss makcik cleaner tuh yg hadiahkan baju tu kat semua staff dia. Harga baju tu jauh lagi mahal dari baju kita yg kita rasa mahal ke? haha mana tau. Tak standard la pakai baju sama ngan makcik cleaner. Kenapa? low class. Malaysian kan suka pengelasan berperingkat camtu. Tengok pada harta jela. If pilih kereta skrng ni, takde takde duit pun, nak kereta VIVA baru jugak. Taknak la plak kancil ke kelisa ke. Padahal gaji x smapai 800. bayar kereta dah 400+,. minyak kereta sebulan paling sikit pun 100+ kalo duk bandar kecik cam mukzam ni. Duit makan lagi..200+ dah tujuh ratus. Itu smua belanja minimum.Camna nak bayar duit sewa rumah? negatif dah gaji tu. Kalau mampu, ada lebih lain la plak cerita nye ye kanak-kanak. Ini cerita pasal kehendak dijadikan keperluan sedangkan kemampuan terbatas. Sebab2 kehendak melebihi kemampuan ni la jadi beban hidup. Hidup akan rasa susah dari mula smpai akhir kerana beban-beban hutang yang tak sepaputnya. Sedia maklum, manusia pantang ada duit, nak beli yg sedap-sedap aje. Teringat dulu, member ni sibuk la keje merata-rata, katenye xde duit, hidup susah, kais pagi, makan pagi, tapi tup tup beli gadjet baru,kalo dua tiga ratus takpe, nak cecah ribu plak. Haih, kita yang terkejut. Kotye pun kenapa tak disimpan duitnya.. Beli yang perlu je sudah. Hidup kita selalu kene beringat. Kalau tak beringat, sbb tu Allah tolong ingatkan. Contohnye diri sendiri skrng ni, masa pakai kereta tak pernah beringat tentang hal-hal kecik. Skrng gaji dah nak ribu ribu pun rasa x cukup duit nak shopping keperluan and sedikit kehendak sbb aku nye wheel cap tu kene curik satu. Duk pikir, dari beli baru baik simpan banyak sikit kat ASB je. Bia la sedih pun sedih la tngok viva tu cacat sikit. Dalam hati, kalo la dulu x membeli bukan2.mesti dah ada sikit duit  nak beli wheel cap yg murah je sebenarnye harga dia tu.huhu. Semua nya salah sendiri la. Haha. Teringat jugak yg bebaru ni adik wat accident kereta lagi. Bengkok absorber gue!!! I have no money! tapi kondisyen kete sngt menakotkan. Dalam hati kalaula tak order kain cotton mahal tu dua helai kan bagus, kenapalaa aku gi order..nguhu..kalau x, bolehla bayar sikit duit repair kereta yg cecah RM600 itu.Terpksa korek balik tabung cari duit. Hemmm...skrng, sngt hati2 kawal duit.

Kerja. Eh, bab kerja ni mmg ramai memilih. Yela, kerja kat tempat yang tak sepatutnya akan rasa diri terbeban nak mati kan?? Dulu masa aku cari keje, mati-mati la nak lari dari hardcore programming.Alahmdulillah boleh lari, tu yg keje dengan prrestariang tu. Admin exective je tuh.Xde jumpa koding langsung. Syok mmg syok tapi gaji x masyok plak. So, try try pergi interview. Eh, i pergi interbiu bukan sekali hantar terus dapat intebiu. Not that lucky girl I am. Hantar berpuluh-puluh puluh. Segala jenis media yg ada guna, emel, surat pos, call. Dalam 20 cubaan, dapat I interview. Kirenye kalau ada 5 interview aku dapat tu,, dah submit 100 lebih application la tu namenye.Haha.. ye, saya sngt rajin cari intebiu. dah cam hobi plak.huhu..Sbb pe rajin? sbb saya memilih. Kalau ikut dan je ape yg ada, banyak sebenarnye kerja yg terbuka untuk kita.Tapi cam besela kalau tak gaji sikit, kene wat programming. Dua dua saya tamo! huhu.. so, alhamdulillah yang tak apply plak dapat. kat tieeeeto tuh. Kuasa tuhan pemberi rezeki. Ntah cmne, rasa nak situ walaupun x tau menahu company background.Risau programming je. Alhamdulillah takde hardcore programming. Fuiuuuuuh..lega. Tapi tak penah wat PL/SQL pun.Tapi saya tahu saya boleh slow2 belaja je smpai reti..Cari initiative sendiri camne nak belaja SQL ni. Wisoooo gile kot. Hari2 google PL/SQL.Hari2 latih tubi kat tenet sbelum kene soal ngan tol guru. Cuak je hari2. Haha..experience yg takleh dilupakan. New thing is hard. Now, my friend is struggle to collect this kind of experience. I hope the best for her. If she can face the challenge, then she can. I know she owes can pun. Too early she want to give up.You have some, you lose some la. Itu kehidupan. But, I have no skill to convince people.I prefer not. Better try than never, better leave than lost. It is about decision making plak. My time kat situ, I just try to retrain myself with my thing. I just need money, I dint care how hard the process was. Ngeee~~ mata duitan x i?

People. Macam macam perangai orang dalam dunia ni ada. One thing I learn about non-Malaysian, dorang tak kedekut ilmu. Bagus sangat bagus. Tapi, I still prefer Malaysian of any races who I can shared my mother-language,Haha. Oo..teringat saro selalu puji baju sari 10 ringgit dari Mydin, teringat daven yang suka wat amazing short-from kalau YM..teringat kak dina yang sangat attracted dengan cuti 40 hari kerjaan sbb nak gi melancong, teringat shara yang suka tido and senyum sorang2 kat ofis, teringat kak ann yang garang di mata, kelako di YM, teringat weng yang banyak pengalaman, teringat Geir yang suka cakap 'good, good'ok!" , teringat wai san yang suka makan and ketawa, teringat popo yg tabah, jess yang suka marah sbb aku x reti update time masa scrump, teringat abg asni yang penah promote kuih siput tapi x sempat nak beli, teringat toha yang suka minum kopi pepagi, teringat kak iza yang takot lalu mrr2 sbb jam, teringat onn yang takut requirement orang kalau orang suh tangkap gambar, haha.. wah. my 34 hari bekerja di sana was so short yet I have quality time.

p/s: kamu kamu kamu tiga orang.. berusaha ok! Kim salam kat semua warga tieeeetto. ngee~~

Thursday, November 4, 2010

white head band - subjects marathon!

Hi readers! Arini ai dah dapat confirm letter untuk subject-subject yang bakal ai ajar nati. Mata bagai nak terjojol keluar bile tengok kat list, berterabur nama 'hidayah' dalam slot slot class yang sedia ada. Sana hidayah sini hidayah. I counted all and found I need to lecture for 7 subjects!! 7 subjects people! Aritu masa mula-mula masuk semua orang duk kata lebih kurang 2 or 3 subjek je.. arini hoh 7 subject die bagi ke aku.huhu cmno tu camno? nak study lagi nak ngajar lagi? bagi la satu dua dulu..test drive dulu..huhuhuhuhu. Tapi ape pun, ini amanah and tanggungjawab.. saya redha. Saya bersyukur saya ada kerja, daripada makan gaji buta lagi bahaya.

I asked my other colleagues under the same department, dorang ajar dalam 4 or 5 subjects. I asked senior lecturers lak. Dorang cakap I am the only lecturer majoring in Software Engineering which the most wanted major needed for a lecturer in this ICT department. Sebabnya? most of the subject UIA kita dah cover. Huhu.. antara 7 subject calon calonye ialah:
  1. ...Programming Principles
  2. ...Co-curiculum I ( tak tahu kene ajar apekah ini)
  3. ...Programming Fundamentals with C++ ( sib baik bukan C#)
  4. ...Desktop Publishing
  5. ...Database System
  6. ...Open Source Operating System
  7. ...Web Authoring
 Ai just hope, ai can do the best je nak ajar dorang.Hope dorang boleh paham. Lagi2 nak ajar dalam BI, tapi depa x paham snagt BI, nak terang dalam BM istilah2 ini semua bukan kerja mudah plak. Tapi InsyaAllah! Ai akan lakukan yg terbaik untuk mendidik anak bangsa! Chewah!

p/s: Kene study balik la nih! Activate balik study mode cam nak jawap SPM. huhu

Saturday, October 30, 2010

Claim untuk Lapor diri

Ini yang bagus ni kaalau keje gomen ni. Selain dapat elaun macam-macam masa keje, rupanya dapat jugak claim untuk pergi lapor diri haritu. Tapi claim ni lain sikit dengan claim minyak kalau dah betul-betul kerja.

Claim untuk tambang kita pergi lapor diri ni disediakan dibawak Skim Bayaran Balik Tambang Lantikan Pertama.  Olehjkerana tak boleh claim pakai mileage, kene claim melalui kadar yang dah dorang tetapkan jela. Misal katae dalam kes angafey ni. Claim yang dapat diclaim (bahasa apekahhh?) hanya sedikit ini sahaja.. tapi ape pun syukur la kan..ada jugak dapat duit balik.. ^_^

Claim Lantikan Pertama
  • Bermula dari alamat kediaman dalam surat lapor diri ke tempat lapor diri.
    • Muadzam Shah ----> Putrajaya                                                          :      RM 65 
  • Dari tempat lapor diri pertama ke tempat lapor diri kedua       
    • Putrajaya ------> Muadzam Shah                                                       :      RM 65
Total dapat semua : RM130 nett

Tapi bila dah start keje sebulan, baru la boleh claim untuk mileage. If, claim lantikan pertama boleh claim pakai mileage. Banyak jugak leh dapat. Contohnyes:

Muadzam ---> Putrajaya = 260km (lalu kuantan)
Putrajaya ---->Muadzamm = 260km (lalu kuantan)
Total Mileage : 520 km
Hotel : 160/sehari atau RM 55/sehari untuk lojing kalau xde resit.

So, 520km x 0.70 sen = RM364 + RM55(lojing) = Jumlah claim boleh ditebus = RM 419 nett

p/s: mileage rate per kilometer adalah mengikut gred jawatan anda. If anda bawah dari 41, rate kurang dari itu. If atas dari 41, lagi masyuk la.

woosh..mantop.

Em...bile la nak outstation ke gi kursus ke pasni. Tak sabo nak claim.( ^_^)v

hey! meet my colleagues

Kawan-kawan ku tersayang.. I would like you to meet my dear colleagues at my workplace who have the same day of report duty with mine. ^_^

My dearly lecturer friends from vary departments. Introducing from the left, me, ifa, diba, nurul, leen, shima, reza, sharon, azmir, tan, nuar, pui pui, firdaus and eli.
 Since, the day we came here was the same, we apparently being such close friends to each other. Susah senang sama-sama di dunia kerja yang baru bagi saya ini. They all ni semua lebih kurang kengkawan kita jugak..suka gerak berkumpulan, gila-gila but very friendly and supportive la.Sngt informative juga. I myself could not believe I finally is here as a lecturer. Terasa mcm budak-budak lagi kerana sentiasa ada kawan yang gila-gila begini. One more thing different, they dun have that photography syndrome like us! That makes me miss you all my dearly iium friends. huhu.

pengalaman melapor diri

Pejam celik pejam celik dah 2 minggu dah dengan gomen sebagai PPPT ni. Sekejab sangat rasanya masa jalan. Rasenye baru semalam packing2 barang nak pindah balik Muadzam dari Pandan Jaya.

Ada yang tanya how's the report duty. Since ramai juga kengkawan yang bakal kerja gomen, tak kisah la you all melalui SPP or SPA. The procedure might be different but I think not a big different. Pada yang dah gi interview and bakal pergi interview. All the best k! InsyaAllah ada rezeki tak kemana.

Untuk posting PPPT ni, orang dapat dua(2) surat lapor diri.
  1. Arahan Lapor Diri di Putrajaya under MOHE, 18hb November 2010, Selasa. 8.30 pagi at Dewan Seroja, Presint Diplomatik. Bangunan yang sama orang buat international passport aritu.

 
Masa report duty yang first under MOHE tu mmg dah duk KL da..so xde masalah nak tidur kat mana or nak bertolak sebelum subuh untuk smpai putrajaya or ape. Just bangun macam pergi keje biasa. Lalu MEX yang tenang and bert'tol' itu pukul 7.30 pagi. 8.15 dah sampai sana. Dorang dah susun siap-siap nama mengikut kaunter pendaftaran. Oh ini perlu dicontohi oleh semua orang. Kaunter pendaftaran ada 7 untuk menampung 305 orang penjawat awam yang baru. (campur scholarship holders and open). Kebiasaannya tak campur. Tapi posting kali ni dikatakan panggilan penempatan terbesar untuk menampung kekurangan penjawat PPPT di seluruh politeknik di seluruh negara.

Lepas lapor diri, dapat satu paper back mohe yang dalam die ada Offer Letter and report duty package (sebungkus dokumen2 yang perlu diisi untuk lapor diri kat tempat posting huhu), air mineral, pen, kertas, notebook ha..benda2 bese la kalau pergi conference ke confirm dapat menda2 mcm ni. 

Pastu kene masuk dewan seroja tu untuk dengar taklimat lapor diri PPPT yang disampaikan oleh top management MOHE under JPP (Jabatan Pengajian Politeknik) and the famous called person dalam forumotion PPPT tu..Encik Asyraf. In a nutshell, (aku selalu guna masa SPM kalau wat karangan BI) taklimat tu sentuh pasal etika, prosedure, cara keje penjawat awam la lebih kurang.

  1. Arahan Lapor Diri di tempat bertugas, 19hb November 2010, Rabu, 8.00 pagi. Pahang.
PMS,Pahang
Balik dari Putrajaya dalam puku 1.30. Terus packing2 masuk dalam kereta semua barang and bertolak balik muadzam pukul 3.00 petang. Budget before maghrib mesti smpai rumah sbb takot penat sangat esok nak start keje.Alhamdulillah smpai umah pukul 6.15 ptg.

Kalau ikutkan report duty kene ikut sistem Waktu Bekerja Berperingkat (WBB) yang gomen applied sekarang. Untuk DH41, WBB yang digunakan ialah dari pukul 8.00 opagi smpai pukul 5.00 petang. So before pukul lapan dah kene ada kat tempat keje untuk punch card. Lewat satu minit kad dah jadi merah. Kalau 3 kali merah, nati dapat kad merah plak. Terjejas la kan reputasi bile kene tindakan tatatertib nih. So, make sure be on time jela pagi tu. (^_^).

Tapi oleh kerana that day was my first day, I pergi report duty pukul 10.00 pagi. Haha..makin lambat plak, mengapa? haha.. sbb tak mau la awal sangat...semangat sangat plak nati orang kata. haha..lagipun penat semalam drive x habis lagi. huhu. Dah la salah tempat lapor diri. Haha.. nama je orang mukzam tapi tak tau mana tempat nak daftar, How Am I suppose to know. Muadzam changes so much oredi. haha

Report duty kat tempat kerja ni leceh sikit since banyak sangat kene buat mengikut procedure DAN ianya tak settle dalam sehari. Mengikut pengalaman, I just settle everything last two days. Meaning it take more than 5 days altogether. Bersiap sedialah kamu yang bakal kerja kerajaan. Make sure these two things always in your keeping.
  1. Ball pen hitam. Not fountain pen or blue pen.
  2. more that 10 passport photos.
 Untuk rujukan sama-sama di bawah semangat satu melesia, ahaks. anatar mende-mende yang dibuat semasa lapor diri ni adalah:
  1. Isi borang pengistiharan harta. (kalau takda, tulis T.I.A.D.A) huhu
  2. Isi borang maklumat latihan.kursus kakitangan (kene induction ke, btn ke, kursus kahwin ke)
  3. Lengkapkan package yang diberi kat putrajaya aritu. Termasuk medical checkup punya report, Aku janji, surat akuan sumpah dll. Kene bagi gambar 5 keping.
  4. Medical checkup ni buat kat hospital kerjaan.FREE. Suh admin uruskan appointment.
  5. Surat aku janji ni kene baca depan pengarah, ala-ala ikrar yang kene angkat tangan tu. Then sain dua kali baru la pengarah sain akhir sekali.
  6. Surat akuan sumpah plak, yang leceh kene cop majistret. Tu yang kene gi mahkamah tu.
  7. KWSP account, salinan IC, salinan buku bank, kene buat kalu nak gaji cepat kurang dari 3 bulan.
  8. Pastikan anda tiada rekod jenayah. Setakat rekod dalam buku disiplin kat sekolah bukan dikira jenayah ok.
  9. Baju kurung kena banyak je kanak-kanak, keje gomen kene pakai baju kebangsaan je. Taknak baju kurung leh pakai cheong sam or sari.mau ke? haha
  10. Bagi lelaki, seluar slack and kemeja mesti mau sebundle.
  11. Kereta cam keperluan je. Dah amek lesen kereta? Saya sudah, anda bile lagi? haha
  12. Borang email organisasi. wat email yang formal tu la. 
  13. Apply sticker kereta. =P
Itu antara kerja-kerja prosedure yang ingat. Ada lagi rasenye yang lain tapi tak teringat lak di pagi pagi sabtu yang tenang dan sejuk gerimis ini. Yoshh..! jumpa lagi. dadidu!

Sunday, October 24, 2010

Lunch @ Kenny Rogers Roaster

As per one week plan, semalam selamat sampai Pandan Jaya pukul 130 pagi. Thanks to the driver yang tekun memandu dari pagi hingga ke pagi hari berikutnya untuk perjalanan sejauh 800km tanpa henti. I syg u extra miles kali ni.Heee~~
**Kesian kamu, nati bile saya dah expert drive manual, saya gilir-gilir dengan kamu ye! Tapi tak tahu la bile tu..haha



Perkiraan dalam hati nak stay Pandan Jaya smpai isnin, tapi unfortunately, kene berebut ticket bus plak dengan bebudak belaja kat Muadzam, belaka-belaka nak balik asrama Isnin jugak.So, tiket amat terhad. Terpaksa la mengalah untuk balik lebih awal. Bangun terus packing-packing ke Hentin Putra, Gamble je ade ke tak tiket.Janji kene balik arini jugak. Alhamdulillah, 15 minit sebelum kul 5 ptg, dapat tiket balik pukul 5.00 tu jugak. Slot waktu lain dah xde.


Tapi before that, pergi Mydin Sinar Kota. Lama sungguh tak pergi shopping kat sana walaupun baru 2 minggu lepas pergi cari replacement luggage untuk my friend yang telah hancur kunci lock nye dikerjakan oleh Pegawai Imigresen kat Amsterdam's airport aritu. Hemm... Sonok betul tengok kain-kain ela kat mydin yang cantik2 dan murah murah belaka. Rambang mata I. Untung je belum gaji, kalau tak mesti pembaziran berlalu kerana overspent kat situ.Huhu

Lepas gi Mydin, barulah cari tempat nak makan. Akak duk promote KRR tu best sngt. Walaupun dulu dah pernah rasa tapi x best. Well, people get improved anyway. Tapi mmg sodap la Main Meal dia yang Quarter Chicken tu. 3-side dishes die pun mantop. Kenyang cap gaban powerangers la! Tambah lagi dengan Tripple Passion drink and Muffin Straberry Ice Cream. Aishh.. xleh jalan memasing. Mendap. Haha. Rega die standard KRR la.. we pay for RM71.20 for two pax. Bleh wat makan nak dekat 2 minggu with that amount of money. Setahun sekali bolehla.

Credit to KRR

plate picnic at Teluk Cempedak

It has been many years since I visited Teluk Cempedak, my first visit experience was bad, it was on 19s something. The beach was completely ruin, dirty and crowded by immoral people. That is why I never prefer TC to have family picnic or strolling over.

But, yesterday. my fate bring me there to show me TC has changed and improved so much. I have to pay a visit to my sister's study place and bring her out for stroll since she complaint how stress she is now in the examination period. So, the nearest place from her institute is TC. Alhamdulillah, tempat put dah cantik, bersih and banyak family dari muka-muka remaja yang sibuk nak melepak x tentu hala. Pantai dia pun tak coklat pekat macam dedulu aku smpai TC ni. Very the bagus. Tak la aku keciwa jiwa merana. Hehe

Teluk Cempedak, Kuantan
Introducing my little sister yang stress sbb nak exam.Haha

She likes the sound of waves.
Windy and strong wave that day
Fried and spicy prawns + pucuk paku + ayam kicap + beras faiza! Menyeleralicious kan! Thanks mum!

Monday, October 18, 2010

Taman Tasek Ampang Hilir

taro's camera would captured this place nicely rather than hp. Huhu
Introducing my older sister yang suka kan rumput tasek ini!
With me.

Hari Ahad haritu kitorang sangat rajin plak nak berjoging-joging. Tapi joging ke? Haha saya dan dia joging, tapi kakak tak. Sport shoes je yang lebih, tapi joging tak sampai dua round pun. Agak-agak satu round tasek pun tak smpai kot. Saya la yang mudah pancit. Huwa..badan dah obersiti dah ni. Walaupun masih menten comel.

This place is nice I think but the walk pathway is too narrow. Tak mampu nak menampung pedestrians yang joging dua hala. Sampai saya terlanggar itu mamat Indonesian yang ala-ala pervert, smapi terbabas ke rumput. It would be good untuk bawak anak kecik berlatih jalan..tapi kalau joging? Sempit sikit kot.

For picture taking? Ok.. since nmpak semua bangunan utama kat KL. ^_^

Sunday, October 17, 2010

Kipas susah mati kerang

Lately, kegilaan terhadap kerang rebus semakin menjadi jadi jadi! Haha.. mengapakah? tiadalah saya tahu punnn.. <--tiru nasree_gtf

Asal pergi kedai makan, nampak je kerang, terus order sebakul (bakul kecik je ok). Tidak kisahla betapa berat main meal yang telah diorder. Golongan tamak haloba ke aku? ke Habola? haha. Gila pulak jadinye menaip blog pepagi buta ni. Oooh, jam tepat 2.00 pagi. sempat tengok jam dinding depan mata.

Kerang dalam bahasa Inggeris ape eh? Selama sekolah smpai habis universiti ni. Baru hari ni tahu. Ohh jahilnya vocabulary ku! Nak tau apa? COCKLES. Ok, ingt ye kengkawan handalan semua.. kerang tu cockle, cockles tu kerang = sedap. Nyum!!

Di dalam kegilaan ku makan kerang ni, ada la jugak yang bagi pendapat, makan kerang ni elok..gini gini gini... boleh tambah darah la..then boleh jadi gemuk la..itu meraban... and ada jugak yang cakap plak tak elok sangat makan kerang..bla bla bla..blub blub.gulp. lemas sudah... 

Tahukah anda? chewah.. ngihi..dah suka mesti mahu promot wokey?

ulang semula,

TAHUKAH ANDA?
Kerang mengandungi protein dan zat yang sangat berguna untuk tubuh badan manusia.
Kerang jua dipercayai dari zaman purba boleh meningkatkan tenaga dan ghairah seks.
Di dalam setiap isi kerang mengandungi zat besi dan Vitamin B12 yang sangat bagus untuk melancarkan pengaliran oksigen dalam badan. Bagus untuk orang macam saya yng selalu migrain dan saket kepala kerana kurang oksigen di pam ke kepala. Eh betul ke? haha

Last but not least, elemen yang menambah albumin dalam darah adalah lendir kerang itu sendiri.

0oo.....

Tak kisahla. yang pasti saya suke kerang rebus! ^_^

p/s: teringat iklan kat radio, money can buy happines.. yes! threat me kerang rebus, I will be happpy! haha

update gambar rama-rama

She has florescent color of wings.

and big too.

Cikada.

Eh? cengkerik pun ada.. tapi cantik corak geometrik kat badan dia woo.

Yellow bright color match well with black. Mengancam woo.

Many of them there.


Nice but not a good catch. T_T

Ini pun species rerama jugak tau.!

Navy blue yet velvet lagi. Seksi.

Buah apekah ini? Cube teka..

She loves madu.

Owhh menawan uniform striking die.

Nice kan? Isk isk..Masya Allah.

My favorite batik butterfly. I fan u lah! haha
Hanya ini yang sempat saya tanggap. Lepas tu kepenatan sudah.Hoho..pakai heel buat semua saraf jadi jammed! Hadoyai!

*Big thanks to the camera owner, Cik Puan Taro.He

Saturday, October 16, 2010

House of butterflies.

What a joy. Semakin hari semakin menggembirakan. Tapi kegembiraan ini tidak lama. Ia akan membeku menjadi salah satu kenangan terindah sepanjang aku berada di KL ini.. ayat novel kot ni haha

Guess what, photography session is like our default activity for every gathering, outing, session of any occasion and purposes. Asal berkumpul je, haruslah bergambar-gambar. Lagi-lagi dengan kehadiran photographer2 tiada tauliah tapi bakat terpendam havoc belaka.. bersama itu kamera gabak-gabak..lens pun lagi besa dari muka gua..haha..lagi la bersemangat kami bertangkap gambar bersama. Boleh kata during this fortnight after my resignation. My daily routines just like I`m working. Busy oh sangat busy bersocial bersama member-member kesayangan.

Hari ini ketemu lagi dengan kengkawan. Kali ini dengan motif meng'collect' previous captured pictures data dari cik taiko kamera yang tidak asing lagi iaitu Cik Puan Taro. Kononnya lepas activity collect collection.. mau lunch sama-sama tapi ntah camne leh jadi sessi Micro Photoshoot pulak oleh mereka-mereka yang menggemari bidang fotografi ini ayat ala-ala majalah tiga plak.

Lokasi nye bukan lagi di UIA. Destinasi pilihan kami kali ini ialah Taman Rama-Rama, Kuala Lumpur, berdekatan dengan itu Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Pusat Bandaraya. Taro dengan yakin cakap entrance fee RM4. haha..zaman bila la agaknye tu makcik? rupe-rupenya RM18 hinggit. Terkuzat makcik yang tak berduit ini. Tapi, jangan cepat gabra... jika anda rakyat Malaysia, anda mendapat rebat percuma RM8! So, bayar saja RM8. **ala-ala iklan celcom, kuasa di tangan anda**

Banyak gila seh tangkap gambar. Emm.. susah nak dapat gambar rama-rama.. die terbang2 kot bukan duk static. Yang dapat ada kat bawah ni ha.

Butterfly couple.
Black and white.
Aku ada kepak? Ko? Ape ade?
3 keping jela i uppload. Letih nak tertido nunggu, tenet slow cap siput. Huhu.. ala mostly pun semua gambar ramer2.. gambar orang-orangnye.. Silap berjalan dalam taman camni pakai heel. Adoh, penat lenguh tak tertanggung I dibuatnye. Letih kaki..nak gi spa kaki lak pasni... *rendam kaki dalam air suam kat bilik air sudah**

Pastu malam, I ade dinner. ^_^. Skrng update blog, jab gi nak naik rumah mun.Gossip girl! Biasalah.Haha/

Dinner threat by udien_z

Alhamdulillah aku dikurniakan kawan-kawan yang pemurah ni. Ciri inilah yang menjamin kemandirian species kawan-kawan sejati di dunia ni. Haha.. thanks wan kerana membelanja kami berlapan makan malam harini. Unfortunately, kite makan kat kdai yang famous dengan ikan bakar, but ikan boleh habis pulak malam tu ye. Sob sob. Takde rezeki kita nak makan ikan bakar..huhu.. len kali try belanja lagi, bleh kot makan ikan bakar.

After the meal, terus gi Pavillion untuk tengok midnight movie.Palie and the gang also joined the midnight movie. Jenuh usha movie list dalam laman web GSC untuk confirmkan what the latest movie available after midnight. Ada satu je. The other guys. Some of them said cite tu best, but for me. Ok la..boleh la.. 6 over 10? Kejam tak? huhu

credit to the owner.

Lepas midnight movie, on the way balik, sempat lagi depa ni nak bergambar-gambar kan. Sib baik ade kamera jenis RRrrr si nasree_gtf tu. Mampu la juga menangkap pemandangan malam dengan lebih baik. Terpusing-pusing kitorang satu pavilliion macam tourists kat rome plak bagai.

Ok. skrng dah smpai umah, sudah update blog sebelum saya ingatan malam ini kabur. Thanks kepada semua yang hadir. I was a great nite. ^_^

Attendees: ct_aisah, husna_salih, nurmunirah_yahaya, angafey_sinsa, wan_izdiharuddin, nasree_najmi, zulhilmi_nazri, cesc_harry, fazly Ayub, Izzat Amirul and friends.

Friday, October 15, 2010

miss or madam?

Haha.. terasa tidak percaya diri ini membawa status pensyarah mulai minggu depan. Sebelum ni macam besela kulikutif kat syarikat swasta di KL bandar mata duitan ini. Banyak persediaan kene buat. Salah satunye kene jadi rakyat malaysia yang sangat menjaga tata tertib. Berbudi bahasa, yelah kamu nak jadi pendidik kan. Muahaha. Baiklah saya cuba! **muka serius ni**

Ada la buat sedikit persediaan...antara persediaanya ialah? menyediakan email dengan username lebih formal. Contohnye kalau dulu usernama badwomenreturn007@yaheee.com misal kate. Itu adalah tidak formal. Yang formal mestilah berbunyi seperti ini. namasayaAbubinBubap@yihuu.com haa.. camtu la kan. Email ini hanya terbuka untuk anak-anak murid saya di politeknik sahaja. Bukan untuk kamu kamu dan kamu ok? haha

Selain itu juga, saya dah pun buat satu lagi facabook akaun dengan nama formal la juga. Ini juga untuk anak-anak murid juga la. Kamu kamu semua guna yang angafey sinsa dah cukup memadai. ^_^

Mcm-macam lagi ni, kasut warna hitam yang benar2 formal tak beli lagi. Baju batik (yelah nama je keje gomen) pun tak beli lagi. **mun boleh sponsor batik kelantan 4 meter tak? haha**

Orang kata keje gomen takleh pakai baju kurung fancy-fancy sangat. Yeke? Baju aku semua ala-ala fancy kanak-kanak milo.Warna pun terang, lembu 20km jauh kat atas padang savana sana pun boleh cam. Kene beli baju kurung baru ke?

Nama.. emm kene fikir lak nama komersial ape nak guna sebagai lecturer ni.. taknak la nama cam Cikgu Shida tu..emm.. kene guna title cam Miss and Madam. haha.. Miss cam muda sangat..madam macam dah tua sikit. Yela..I kan muda belia..nanti kene ngorat ngan students lak kalu tak belagak jadi ibu anak dua. haha

Ye. Saya nebessss sangat. Semoga saya syiiok keje cmtu. Amiin.

renew roadtax and insurance

Semalam jalan-jalan kat blog orang. Terbaca latest entry beliau tentang cubaan pertama nak buat online renew lesen kat myEG tu. Aku tak penah guna tapi tahu la service untuk renew roadtax online tu ada di provide kat situ. Penah renew mende alah ni online? Tak kisahla kat mana-mana website.

Dengan bangga nya saya penah *sambil angkat tangan*.
Tapi bukan melalui myEG tapi guna website yang skrang dah xda. WWW.EASYRENEW.COM.MY
mane pergi ntah website tu. Sama ada dah bankrup atau dah pindah url address.
Boleh pulak mcm tu kan? Isk isk..
Agak-agak kampeni easy renew ni scam ke tak?
Sbb insurance ngan roadtax yang die provide kat aku before ni valid je. emmmmm...

Nono and Kia

Thanks to mama una sebab mencetuskan inspirasi untuk naming dua ekor anak kucen yang superb punye degil dekat dalam rumah ni. Kucin tepi tepi jalan je kitorang kutip. Kesian, takut kene kurap tikus yang pengotor tuh.

Mula semula!

Bermula lagi sekali lagi dan lagi.

Dah berapa banyak kali agaknye blog ni start anew eh. Lupe dah.
Yang pasti kali ni memang kene start semula.
Saya bukan terpengaruh dengan cik munirah ye.. 
Terasa seperti keperluan yang disenaraikan dalam to-do list dalam phone samsung
cabukku yang asek-asek nak restart after finished call. Hemm...

Popular Posts