Saturday, October 30, 2010

pengalaman melapor diri

Pejam celik pejam celik dah 2 minggu dah dengan gomen sebagai PPPT ni. Sekejab sangat rasanya masa jalan. Rasenye baru semalam packing2 barang nak pindah balik Muadzam dari Pandan Jaya.

Ada yang tanya how's the report duty. Since ramai juga kengkawan yang bakal kerja gomen, tak kisah la you all melalui SPP or SPA. The procedure might be different but I think not a big different. Pada yang dah gi interview and bakal pergi interview. All the best k! InsyaAllah ada rezeki tak kemana.

Untuk posting PPPT ni, orang dapat dua(2) surat lapor diri.
  1. Arahan Lapor Diri di Putrajaya under MOHE, 18hb November 2010, Selasa. 8.30 pagi at Dewan Seroja, Presint Diplomatik. Bangunan yang sama orang buat international passport aritu.

 
Masa report duty yang first under MOHE tu mmg dah duk KL da..so xde masalah nak tidur kat mana or nak bertolak sebelum subuh untuk smpai putrajaya or ape. Just bangun macam pergi keje biasa. Lalu MEX yang tenang and bert'tol' itu pukul 7.30 pagi. 8.15 dah sampai sana. Dorang dah susun siap-siap nama mengikut kaunter pendaftaran. Oh ini perlu dicontohi oleh semua orang. Kaunter pendaftaran ada 7 untuk menampung 305 orang penjawat awam yang baru. (campur scholarship holders and open). Kebiasaannya tak campur. Tapi posting kali ni dikatakan panggilan penempatan terbesar untuk menampung kekurangan penjawat PPPT di seluruh politeknik di seluruh negara.

Lepas lapor diri, dapat satu paper back mohe yang dalam die ada Offer Letter and report duty package (sebungkus dokumen2 yang perlu diisi untuk lapor diri kat tempat posting huhu), air mineral, pen, kertas, notebook ha..benda2 bese la kalau pergi conference ke confirm dapat menda2 mcm ni. 

Pastu kene masuk dewan seroja tu untuk dengar taklimat lapor diri PPPT yang disampaikan oleh top management MOHE under JPP (Jabatan Pengajian Politeknik) and the famous called person dalam forumotion PPPT tu..Encik Asyraf. In a nutshell, (aku selalu guna masa SPM kalau wat karangan BI) taklimat tu sentuh pasal etika, prosedure, cara keje penjawat awam la lebih kurang.

  1. Arahan Lapor Diri di tempat bertugas, 19hb November 2010, Rabu, 8.00 pagi. Pahang.
PMS,Pahang
Balik dari Putrajaya dalam puku 1.30. Terus packing2 masuk dalam kereta semua barang and bertolak balik muadzam pukul 3.00 petang. Budget before maghrib mesti smpai rumah sbb takot penat sangat esok nak start keje.Alhamdulillah smpai umah pukul 6.15 ptg.

Kalau ikutkan report duty kene ikut sistem Waktu Bekerja Berperingkat (WBB) yang gomen applied sekarang. Untuk DH41, WBB yang digunakan ialah dari pukul 8.00 opagi smpai pukul 5.00 petang. So before pukul lapan dah kene ada kat tempat keje untuk punch card. Lewat satu minit kad dah jadi merah. Kalau 3 kali merah, nati dapat kad merah plak. Terjejas la kan reputasi bile kene tindakan tatatertib nih. So, make sure be on time jela pagi tu. (^_^).

Tapi oleh kerana that day was my first day, I pergi report duty pukul 10.00 pagi. Haha..makin lambat plak, mengapa? haha.. sbb tak mau la awal sangat...semangat sangat plak nati orang kata. haha..lagipun penat semalam drive x habis lagi. huhu. Dah la salah tempat lapor diri. Haha.. nama je orang mukzam tapi tak tau mana tempat nak daftar, How Am I suppose to know. Muadzam changes so much oredi. haha

Report duty kat tempat kerja ni leceh sikit since banyak sangat kene buat mengikut procedure DAN ianya tak settle dalam sehari. Mengikut pengalaman, I just settle everything last two days. Meaning it take more than 5 days altogether. Bersiap sedialah kamu yang bakal kerja kerajaan. Make sure these two things always in your keeping.
  1. Ball pen hitam. Not fountain pen or blue pen.
  2. more that 10 passport photos.
 Untuk rujukan sama-sama di bawah semangat satu melesia, ahaks. anatar mende-mende yang dibuat semasa lapor diri ni adalah:
  1. Isi borang pengistiharan harta. (kalau takda, tulis T.I.A.D.A) huhu
  2. Isi borang maklumat latihan.kursus kakitangan (kene induction ke, btn ke, kursus kahwin ke)
  3. Lengkapkan package yang diberi kat putrajaya aritu. Termasuk medical checkup punya report, Aku janji, surat akuan sumpah dll. Kene bagi gambar 5 keping.
  4. Medical checkup ni buat kat hospital kerjaan.FREE. Suh admin uruskan appointment.
  5. Surat aku janji ni kene baca depan pengarah, ala-ala ikrar yang kene angkat tangan tu. Then sain dua kali baru la pengarah sain akhir sekali.
  6. Surat akuan sumpah plak, yang leceh kene cop majistret. Tu yang kene gi mahkamah tu.
  7. KWSP account, salinan IC, salinan buku bank, kene buat kalu nak gaji cepat kurang dari 3 bulan.
  8. Pastikan anda tiada rekod jenayah. Setakat rekod dalam buku disiplin kat sekolah bukan dikira jenayah ok.
  9. Baju kurung kena banyak je kanak-kanak, keje gomen kene pakai baju kebangsaan je. Taknak baju kurung leh pakai cheong sam or sari.mau ke? haha
  10. Bagi lelaki, seluar slack and kemeja mesti mau sebundle.
  11. Kereta cam keperluan je. Dah amek lesen kereta? Saya sudah, anda bile lagi? haha
  12. Borang email organisasi. wat email yang formal tu la. 
  13. Apply sticker kereta. =P
Itu antara kerja-kerja prosedure yang ingat. Ada lagi rasenye yang lain tapi tak teringat lak di pagi pagi sabtu yang tenang dan sejuk gerimis ini. Yoshh..! jumpa lagi. dadidu!

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Salam, Dapat posting di Muazam tu sebab mohon ke? Btul ke SPP lebih terbuka dari segi penempatan? Penjawat awam bleh mohon lokasi penempatan?

    ReplyDelete

Popular Posts