Saturday, October 30, 2010

Claim untuk Lapor diri

Ini yang bagus ni kaalau keje gomen ni. Selain dapat elaun macam-macam masa keje, rupanya dapat jugak claim untuk pergi lapor diri haritu. Tapi claim ni lain sikit dengan claim minyak kalau dah betul-betul kerja.

Claim untuk tambang kita pergi lapor diri ni disediakan dibawak Skim Bayaran Balik Tambang Lantikan Pertama.  Olehjkerana tak boleh claim pakai mileage, kene claim melalui kadar yang dah dorang tetapkan jela. Misal katae dalam kes angafey ni. Claim yang dapat diclaim (bahasa apekahhh?) hanya sedikit ini sahaja.. tapi ape pun syukur la kan..ada jugak dapat duit balik.. ^_^

Claim Lantikan Pertama
  • Bermula dari alamat kediaman dalam surat lapor diri ke tempat lapor diri.
    • Muadzam Shah ----> Putrajaya                                                          :      RM 65 
  • Dari tempat lapor diri pertama ke tempat lapor diri kedua       
    • Putrajaya ------> Muadzam Shah                                                       :      RM 65
Total dapat semua : RM130 nett

Tapi bila dah start keje sebulan, baru la boleh claim untuk mileage. If, claim lantikan pertama boleh claim pakai mileage. Banyak jugak leh dapat. Contohnyes:

Muadzam ---> Putrajaya = 260km (lalu kuantan)
Putrajaya ---->Muadzamm = 260km (lalu kuantan)
Total Mileage : 520 km
Hotel : 160/sehari atau RM 55/sehari untuk lojing kalau xde resit.

So, 520km x 0.70 sen = RM364 + RM55(lojing) = Jumlah claim boleh ditebus = RM 419 nett

p/s: mileage rate per kilometer adalah mengikut gred jawatan anda. If anda bawah dari 41, rate kurang dari itu. If atas dari 41, lagi masyuk la.

woosh..mantop.

Em...bile la nak outstation ke gi kursus ke pasni. Tak sabo nak claim.( ^_^)v

8 comments:

  1. belum dpt duit claim lg dh excited ye?~bgs2~heheh

    ReplyDelete
  2. haha claim lantikan pertamam sudah dapat kak atie.
    claim yang mileage tu yg belum ada..baru 2 minggu keje kot..huhu

    p/s: dah jadi belom cupcake ko? hehe

    ReplyDelete
  3. taro : salah satu faktor memberi semangat nak kerja adalah boleh claim. penting tu. haha

    ReplyDelete
  4. sudah jd la!~~esk time blueberry cupcake plak~~
    nnt i update kt blog cupcake chocolate chip!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..
    Hai..

    bagus la info nih..
    disini nak tanya camana nak apply tu?
    bulan 1 haritu saya lantikan pertama ke sabah, lepas tu bulan 10 dah pindah balik johor.
    rasa boleh claim tak??camana caranya?

    ReplyDelete
  6. ceri : wassalam. Kalau tak silap saya ceri, claim lantikan pertama ni kene apply within 3 months dari tarikh lantikan. Skrang kire dah nak dekat 10 bulan lepas dah kan. huhu..cube try tanya jabatan kewangan tempat first posting kat sabah tu.leh claim x. Kalau ikutkan lantikan pertama mmg boleh claim x kisah la dari mana ke mana.

    ReplyDelete

Popular Posts