Tuesday, May 20, 2014

Rumah 1st - Grille rumah

sambungan dari entry sebelum ni. So, start la membuat survey dan pencarian grill rumah. dok la buat research sendiri guna pakcik google untuk tau serba sikit tentang grill ni supaya idakla mudah tertipu dengan tipu daya tokei tokei grill.

lepas membuat researh sana-sini. so dapatla range harga grill satu rumah berapa. dalam lingkungan 1500-4000  mengikut jenis besi, finishing cat dan design.

masa ni cuba dapatkan 3 vendor untuk bagi sebut harga.

1. pilihan pertama - rm3000 (grill sahaja)
2. pilihan kedua - rm2900 (grill, 2 layer curtain railing, awning belakang)
3. pilihan ketiga - rm1500 (grill, awning n railing)

kalau tengok pilihab harga ketiga tiga tokei ni mmg naik pening kepala. what the fish! lain sangat rega masing2. so, kene buag research lagi n lagi untuk tau why the price tu ketara sangat beza nya.

yang mana agak agak pilihan orang???

tokei no 2

setelah dikaji selidik... perbezaan tu mmg perbezaan munasabah.

tokei pertama - die adalah kontraktor yang biasanya jadi orang tengah je.bukan tokei grill. masa deal dengan tokei pertama ni pun nmpak yg dia xda knowledge sangat tntg grill. kita tanya tu susah no nak jawab. huhu.. dh nama orng tgh...konpem2 die nak habuan juga jadi orng tengah.tu yg jadi mahal. REJECT.

tokey kedua - hat ni mmg tokei bengkel kerja kimpalan besi. mmg dr first mcm bekenan dengan tokei yg kedua ni tapi masih teruskan survey pencarian sebab ramai orng kata tokei kedua ni.mahal.ok fine. so carikla tokei ketiga.

tokei ketiga - fuhh mmg murah. 1500 termasuk awning, railing n grill. emmm murah sngt plk..muski jugak..huhu. kalau ikutkan nak jimat duit tu mesti la rasa nak amek tokei ketiga ni. jimat 50% sape xnak. tapi hati tu x kuat.was was sokmo. tekaan ku tepat sekali, xlama lepas tu dengar berita yanv tokei ketiga ni dah gulung tikar. perhhh sib bek xbayar deposit!!

so, tokei kedua ni lain sikit..walau orng kata die mahal.... ramai gila jugak customer amek dia. why? orngnya peramah, rendh diri dan tak berkira. mahal? sebab kualiti besi n kehalusan kerja. kalau pergi bengkel dia..tgok hasil kerja kimpalan die mmg halus n puas hati. xcaye.gi sendiri tengok n bandingkan.hehe

4 comments:

  1. Salam..leh bg contact no x utk tokei2 ni..

    ReplyDelete
  2. Grill memang sangat penting untuk keselamatan rumah. Kena telan jugalah ye, kos nya walaupun mahal... Saya pun tgh survey.. Ehmmm.. Apapun tq ya utk info..

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Popular Posts